top of page
Sisustussuunnittelija Tiina Hirvosen suunnitteleman tupakeittiön taso, jossa musta kompsosiittiallas, kuparin sävyinen hana ja käsin tehdyt välitilan laatat.

Vanhan savupirtin tupakeittiö, Maaninka

Sain olla suunnittelemassa tämän hyvin poikkeuksellisen savupirtin tuvan uudistusta.  Suloiset, mutta kovin pienet 50-luvun keittiökalusteet eivät sisältäneet lähellekkään tarpeellista määrää säilytystilaa. Ne joutuivat väistymään toimivan säilytystilan edestä ja pääsivät kiertoon. Myös työskentely- ja laskutila olivat ihan liian vähäiset. Tuvan 70-luvulla muurattu valtava ja möhkälemäinen leivinuuni oli jo huonokuntoinen ja turhan suuri. Suunnittelin pirttiin siis myös uuden leivinuunin puuliesineen. Siitä ei ole tässä tarkempia kuvia, koska sen maalaaminen ja huuvan asennus on vielä kesken. Toivottavasti pian saan siitäkin kuvia tänne.

Savupirtin hirret ovat kauniisti tummuneet ja harmaantuneet​. Siellä on taianomainen, hämyisä tunnelma. Sitä tukeakseni päädyin mustiin kalusteisiin. Ne "sulautuvat" pirtin tummiin seiniin ja kattoon. Yksityiskohdissa, kuten vetimet, hana ja uunineduspellit, päädyin kuparin sävyyn. Tässä tuvassa tulee olemaan paljon upeita, vanhoja kuparipannuja ja -kattiloita. Pähkinäpuiset tasot toistavat hirsissä vielä näkyviä ruskean sävyjä ja sopivat hienosti kuparin sävyisiin yksityiskohtiin. Välitilaan valittiin Kaolin upeat käsin valmitetut laatat. Sinisen sävy tuo kontrastia ruskeaan tasoon. 

Pirtti on tilava, noin 8 x 8 metriä. Sinne sopi hyvin saareke, jossa on paljon työskentelytilaa ja säilytystilaa. Sähköuuni ja induktiotaso upotettiin leiviuunikokonaisuuteen, jolloin saarekkeella työskenneltäessä tarvitsee vain kääntyä päästäkseen työskentelemään lieden äärellä tai käyttämään uunia. Myös leivinuuni, joka on tärkeä pirtin lämmitykseen ja käytetään my​ös ruoan valmistukseen, sijaitsee vastapäätä saareketta. Harvemmin käytettävä puuliesi jää induktiotason "taakse" ja siinä tuöskennellään leiviuunikokonaisuuden toiselta sivulta, vastapäätä keittiön korkeaa kaapistokokonaisuutta.

Upea lankkulattia on ajan saatossa kulunut epätasaiseksi ja sai jäädäkin sellaiseksi. Se maalattiin uudestaan Lattian päällystys liike Aarnion ammattitaidolla. Valitsin sävyksi perinteisen vaalean harmaan. Tuvassa oli myös alkuperäisen savupirtin uunin kohdalla alue betonilattiaan. Sen päällystykseksi valitsin perinteisen ja vanhoissa historiallisissa kohteissa käytetyn linoleum maton samassa harmaan sävyssä, kuin lankkulattian maali. Forbo Flooringin Marmoleum-matto on lähes 100% luonnonmateriaaleja ja kestää kovaa kulutusta.

Yhteistyökumppanit:

savonkeittiökeskus

https://muuratar.fi/

http://www.lplaarnio.fi/

https://www.forbo.com/flooring/fi-fi/

https://kaoli.fi/?lang=fi

Vanhan savupirtin musta tupakeittiö, jossa pähkinäpuiset tasot ja kuparin sävyiset vetimet sekä hana.
Muotoilija Tiina Hirvosen suunnittelema musta tupakeittiö, jossa musta komposiittiallas, kuparin sävyinen hana ja käsin tehdyt välitilan laatat.
Pähkinapuinen taso, jossa musta komposiittiallas, kuparihana ja käsin tehdyt välitilan laatat.
Vanhan ja historiallisesti arvokkaan hirsitalon tupakeittiön mustat kalusteet ja pähkinäpuiset tasot.
Upea vanha savupirtti, jonka remontoidussa tuvassa musta keittiösaareke pähkinäpuisella tasolla.
Sisustussuunnittelija Tiina Hirvosen suunnittelema musta keittiö, jossa kätevä aamiaiskaappi.
Vanhan hirsitalon musta tupakeittiö, jossa pähkinäpuiset tasot ja toimiva saareke.
Vanhan hirsitalon uusittu musta tupakeittiö, jossa astianpeukone ergonomisella korkeudella.
Mustat keittiökalusteet vanhan hirsitalon remontoidussa tupakeittiössä.
Vanhan savupirtin tupakeittiön musta keittiösaareke pähkinäpuisella tasolla.
Vanhan hirsitalon tumma tupakeittiö, jossa toimiva saareke ja tuvassa harmaa maalattu vanha lankkulattia.
Vanhan hirsitalon remontoitu tumma keittiö.
Tumman keittiön pähkinäpuinen taso, jossa musta komposiittiallas ja kuparihana.
Vanhan hirsitalon keittiön pähkinäpuinen taso ja käsin tehdyt välitilan laatat.
bottom of page